فهرست مطالب

نشریه آینده پژوهی مدیریت
سال بیست و یکم شماره 3 (پیاپی 86، پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/09/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • دکتر مهدی تقوی، دکتر محمد خدایی وله زاقرد صفحات 1-10
    انواع مختلفی از ریسکها موسسه های مالی و اعتباری را تهدید می کند . بنابراین مدیران سازمانها، باید ریسکهای موجود را شناسائی و مدیریت کنند . ریسکی که بطور مستقیم بر سود آوری موسسات مالی و اعتباری اثر می گذارد ریسک مالی نامیده می شود . ریسک های مالی شامل : ریسکهای ساختار ترازنامه ، ساختار درآمد و سود آوری، کفایت سرمایه ، ریسک ا عتباری ، ریسک نقدینگی ، ریسک نرخ بهره ، ریسک بازار و ریسک نرخ ارز می شود. این پژوهش به ارزیابی وارایه الگوی مناسب برای شناسایی، اندازه گیری و کنترل ریسکهای مالی در موسسات مالی و اعتباری پرداخته است . پژوهش حاضر از نظر تقسیم بندی بر حسب روش اجرا، با روش همبستگی و بر پایه داده های پس رویدادی انجام شده است . داده های تحقیق با روش نمونه گیری غیراحتمالی و هدفدار و حجم آن براساس قضاوت پژوهشگر انتخاب شده است . این داده ها طی سالهای 1384 تا 1386 از مدیریت مناطق 39 گانه بانک ملت بصورت روزانه استخراج شده است . برر سی ها با استفاده از مدل معادله یابیساختاری نشان داده است که تاثیر تسهیلات و سرمایه گذاری بر ریسک نقدینگی، تاثیر متغیر دارائی ها و بدهی های ارزی بر ریسک ارز و تاثیر متغیر نوسان دارایی ها و بدهی های حساس به بهره بر ریسک بهره معنی دار است.
    کلیدواژگان: ریسک مالی، ریسک نقدینگی، ریسک نرخ ارز، ریسک نرخ بهره، ارزش در معرض ریسک (VAR)، مدلسازی معادلات ساختاری (SEM)، روابط خطی ساختاری (LISREL)
  • دکتر فرهاد حسین زاده لطفی، دکتر میر بهادر آریانژاد، دکترسید اصغر ابن الرسول، دکتر سید اسماعیل نجفی صفحات 11-25
    علم مدیریت علم اندازه گیری است . هر چه را که نتوانیم اندازه گیری کنیم نمی توانیم کنترل کنیم و هر چه را که نتوانیم کنترل کنیم مدیریت آن امکان پذیر نخواهد بود .موضوع اصلی در تمام تجزیه وتحلیل های سازمانی ، عملکرد است وبهبود آن مستلزم اندازه گیری است از اینرو ایجاد یک نظام اندازه گیری بهره وری می تواند مدیریت را از میزان اجرای سیاستهای تدوین شده آگاه سازد. تحلیل پوششی داده ها بعنوان یک روش ناپارامتری برای اندازه گیری راندمان یا کارایی همیشه از مباحث مهم مدیریت بوده است که بر اساس توانمندی خود می تواند مقادیر کارایی را بر اساس اعداد و ارقام بیان نماید. در این مقاله سعی شده است با کمک تکنیکهای تحلیل پوششی داده ها و و با استناد به عوامل موثر بر بهره وری (مجموعه عوامل داخلی و خارجی ) ، مدلی برای ارزیابی و محاسبه بهره وری در سازمانها ارائه دهیم . در نهایت مدل مذکور در سازمانی ارائه گردیده و نتایج مورد نقد و بررسی قرار گرفته است .
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ها، بهره وری، ارزیابی عملکرد
  • دکتر کامبیز حیدرزاده، دکتر سید مهدی الوانی، کمال قلندری صفحات 27-52
    ارزش نهفته در یک برند اغلب مربوط به ذهنیت و برداشت ویژه از یک مضمون کاربردی می باشد که م شتری را جذب می نماید؛ در این پژوهش قدرت اجتماعی برند را به عنوان ذهنیت و برداشتی که مشتریان در فرآیند تصمیم به خرید می توانند در مورد ویژگی های برند داشته باشند، در نظر گرفته ایم و با برگزیدن نوع شناسی فرنچ و ریون ( 1959 ) از نفوذ اجتماعی، پنج پایگاه قدرت اجتماعی برند را شناسایی کرده ایم که متناظر با پایگاه های قدرت اولیه شان هستند . از سوی دیگر، با فرض اینکه برندها قدرت برآورده ساختن نیازهای اجتماعی مختلف مشتریان را دارند، بازارها می توانند بخش بخش شوند و بخش های هدف می توانند بر اساس این نیازها مشخص گ ردند؛ بنابراین با استناد به تئوری رهبری وضعی هرسی و بلانچارد، سطوح آمادگی کارکنان (پیرو) را به سطوح آمادگی ذهنی مشتریان تعمیم داده ایم تا شاخصی جدید برای بخش بندی بازار مهیا شود و به این ترتیب قادر باشیم متناسب با هر یک از سطوح، در استراتژی های موضع گیری خود در بازار بر یکی از ابعاد قدرت اجتماعی برند متمرکز شویم . بنابراین جهت افزایش تئوری ها و نظریه های موجود در بازاریابی، این پژوهش با هدف شناسایی تاثیر ابعاد قدرت اجتماعی برند بر اساس سطوح آمادگی ذهنی مشتریان بر تصمیم به خرید انجام شده است. در این مطالعه بر اساس طرح تحقیق توصیفی -پیمایشی و نمونه گیری طبقه ای تصادفی، اطلاعات مورد نیاز از 382 دانشجو با استفاده از پرسشنامه ای معتبر و پایا گردآوری شد و جهت تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیات تحقیق از مدل یابی تاثیر ابعاد قدرت اجتماعی برند » معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی استفاده شد و نتایج حاکی از آن است که در سطوح مختلف آمادگی ذهنی مشتریان بر تصمیم به خرید، متفاوت است.
    کلیدواژگان: قدرت اجتماعی قهریه برند، قدرت اجتماعی جذابیت برند، قدرت اجتماعی مشروعیت برند، قدرت اجتماعی الگو بودن برند، قدرت اجتماعی عملکردی برند، سطوح آمادگی ذهنی مشتریان، نگرش نسبت به برند، تمایل به خرید، آشنایی با برند
  • دکتر پریوش جعفری، دکتر پرویز پارسا صفحات 53-70
    پژوهش حاضر ارائه مدلی برای اداره استراتژیک هولدینگ در ایران خودرو می باشد . در این راستا اهداف ویژه زیر دنبال شده است :الف : شناسایی مولفه های (ویژگی های) اداره استراتژیک هولدینگ ها در جهان
    ب : تعیین وضع موجود گروه صنعتی ایران خودرو از نظر نحوه اداره هولدینگ
    ج : ارائه مدل مناسب برای اداره استراتژیک هولدینگ ایران خودرو این پژوهش به لحاظ روش گردآوری داده ها، توصیفی - پیمایشی می باشد جمع آوری اط لاعات از طریق مطالعات کتابخانه ای، مصاحبه نیمه ساختمند حضوری و اجرای دو پرسشنامه محقق ساخته بوده است . جهت تحقق اهداف پژوهش، ابتدا ادبیات پژوهش مرور گردیده همچنین پژوهش های انجام شده در مورد هولدینگ های موفق جهان بخصوص هولدینگ هایی که با سبک اداره استراتژیک مدیریت می شوند مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت . حاصل این بررسی ، سی و سه ویژگی « مولفه » بود که ویژگی های اداره استراتژیک هولدینگ در جهان را نشان م یدهد. مصاحبه نیمه ساختمند از مدیران «جمعا 13 نفر» بمنظور شناخت وضع موجود گروه صنعتی ایران خودرو و مقایسه آن با مولفه های مستخرج انجام پذیرفت نتایج مصاحبه نشان می دهد که از سی و سه ویژگی هولدینگ ها در جهان ، فقط شش ویژگی در ایران خودرو رعایت شده و 27 ویژگی دیگر یا بطور کامل و یا تا حدود زیادی در ایران خودرو وجود ندارد . پرسشنامه اول جهت تعیین مولفه های چارچوب ادراکی مدل (وظایف پیشنهادی ) طراحی گردید و در نتیجه 16 وظیفه تعیین و به تایید خبرگان رسید . پرسشنامه دوم ب ه منظور اطمینان از تناسب مدل پیشنهادی تنظیم شد و بین اساتید دانشگاهی خبره در اداره هولدینگ توزیع شد. برای تحلیل داده های حاصل از پرسشنامه ها از آمار توصیفی و استنباطی مانند محاسبه فراوانی، درصد، انگاره نگاری ، تجزیه و تحلیل آماری چند متغیره ، تجزیه و تحلیل علی وMPL استفاده شد. نتایج تحلیل علی حاکی از تناسب مدل پیشنهادی از نظر صاحبنظران با X=0.0025 «کای دو» RMSR =0.00 ریشه میانگین مجذور مانده هادر سطح اطمینان 0.95 است.
    کلیدواژگان: هولدینگ، سبک های اداره هولدینگ، خلق ارزش، هم افزایی، شایستگی های محوری
  • دکتر منیژه حقیقی نسب، دکتر کامبیز حیدرزاده، حدیقه شریعت زاده صفحات 71-84
    تجاری به ویژه تامین کنندگان و خریداران صنعتی از ابعاد مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. متغیرهای مثبت تاثیر گذار بر رابطه مانند اعتماد، تعهد،رضایت، ارتباطات و گرایش بلند مدت و همچنین متغیرهای تاثیر گذار منفی نیز مانند فرصت طلبی و تعارض در این مقاله مورد توجه قرار گرفتند. با شناخت این متغیرها و با تقویت متغیرهای مثبت و کاهش اثرات متغیرهای منفی و با ایجاد رابطه بلند مدت، یک تامین کننده می تواند به دستاوردهای با ارزشی مانند حفظ مشتری که از جایگاه ویژه ای در ادبیات بازاریابی رابطه مند برخوردار است، دست یابد. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی و با نمونه ای از 79 شرکتخریدار جرثقیل صنعتی، طرح مفهومی پژوهش با استفاده از آزمون معادلات ساختاری و با نرم افزارPLSمورد بررسی قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد تامین کنندگان با حفظ و بهبود ویژگی محصول به عنوان متغیر مثبت و کاهش فرصت طلبی و تعارض به عنوان متغیر منفی می توانند رضایت و اعتماد خریداران خود را جلب کرده و آنها را به خود متهعد کنند . همچنین تامین کنندگان صنعتی با تمرکز بر تعهد، کیفیت رابطه (رضایت، اعتماد و تعهد) بین خریداران و تامین کنندگان صنعتی را افزایش داده که خود وفاداری و یا همان گرایش بلند مدت را در خریداران تقویت می کند.
    کلیدواژگان: کیفیت رابطه، رضایت، اعتماد، تعهد و گرایش بلند مدت
  • دکتر زهرا پورزمانی، دکتر علی روحی، امیر محمد صفری صفحات 85-101
    بازار سرمایه به عنوان آینه تمام نمای اقتصادی یک جامعه کارکردهای مختلفی را بر عهده دارد. یکی از این کارکر دهای اساسی ایجاد سازوکارهایی است که به افزایش نقدشوندگی ابزارهای تامین مالی و نهایتا افزایش امنیت سرمایه گذاری منجر می گردد . امروزه در بسیاری از بازارهای مالی پیشرفته، مدیریت ریسک و بکارگیری ابزارهایی برای کاهش نوسانات قیمت اوراق بهادار به منظور کمینه نمودن احتمال بازده منفی دارایی ها بسیار متداول می باشد. وجود تنوع در ابزار های مالی یکی از عوامل موثر در ایجاد انگیزه در جلب مشارکت سرمایه گذاران در بازار های نظام مند سرمایه است . از این رو انواع مختلفی از صندوقهای سرمایه گذاری با هدف جمع آوری وجوه از سرمایه گذاران غیر حرفه ای و اختصاص آن به سبدهای سرمایه گذاری کارا، کاهش ریسک سرمایه گذاری و کسب بازده ای متعارف پا به عرصه ظهور گذاشتند . در این تحقیق که با هدف بررسی تاثیر متغیرهای مختلف بر بازدهی صندوقهای سرمایه گذاری مشترک در ایران انجام ش ده است، اطلاعات 13 صندوق سرمایه گذاری مشترک در یک بازه زمانی 65 هفته ای، از ابتدای شهریورماه سال 1387 لغایت آبانماه 1388 ، مورد آزمون قرار گرفت . به منظور بررسی تاثیر متغیرهای تحقیق بر بازدهی صندوقها، الگوی رگرسیون چند متغیره فاما و مکبث و برای تخمین پارامترهای الگو از الگوی داده های مختلط (Panel Data)که الگویی قابل اتکا در اندازه گیری تاثیر چندگانه متغیرها می باشد مورد استفاده قرار گرفت . در این تحقیق 7 فرضیه اصلی مورد آزمون قرار گرفت که نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان می دهد بین نوسانات بازده صندوق تا دور ه قبل، بازده دوره گذشته صندوق، سن صندوق، نرخ گردش دارایی های تحت مدیریت صندوق تا دوره قبل، و بازده کسب شده توسط صندوق همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد . همچنین شواهد حاکی از آن است که میان دارایی های تحت مدیریت صندوق در دوره قبل، هزینه های صندوق، نرخ رشد پول جدید نسبت به دوره قبل، و بازدهی صندوق تفاوتی معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: صندوق سرمایه گذاری مشترک، صندو قسرمایه گذاری با سرمایه باز، خالص ارزش دارای یهای کل، خالص ارزش دارای یهای هر واحد، بازده صندوق
  • دکتر طاهره فیضی، دکتر اسماعیل کاوسی، زینب علی نجفی صفحات 103-120
    در این مقاله به منظور بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی و مدیریت مشارکتی در دانشگاه علوم پزشکی گرگان نخست سرمایه اجتماعی و مولفه های آن ( اعتماد ، شبکه های ارتباطی ، صمیمیت ) به عنوان متغیرهای مستقل و مدیریت مشارکتی به عنوان متغیر وابسته درنظر گرفته شده و سپس ارتباط متغیرهای مستقل و متغیر وابسته باتوجه بهداده های پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل نشان می دهد که بین میزان اعتماد و مدیریت مشارکتی و همچنین بین صمیمیت با مدیریت مشارکتی رابطه مستقیمی وجود دارد. شبکه های ارتباطی نیز بطور غیرمستقیم و از طریق اعتماد و صمیمیت با مدیریت مشارکتی رابطه دارند. در رابطه با متغیرهای مستقل ، نتایج نشان می دهد که میزا ن اعتماد و شبکه های ارتباطی در سازمان درحد متوسط و میزان صمیمیت درحد پایینی قرار دارد . همچنین طبق این نتایج ، متغیر وابسته یعنی مدیریت مشارکتی درحد پایینی ارزیابی شده است. در نتیجه برای تحقق بیشتر مدیریت مشارکتی در سازمان باید سطح اعتماد ، شبکه های ارتباطی کارکنان و صمیمیت بین آنها افزایش یابد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، اعتماد، شبکه های ارتباطی، صمیمیت و مدیریت مشارکتی
  • دکتر ناصر حمیدی، پروانه سمویی، مهدی اقبالی صفحات 121-129
    یکی از الگوریتم هایی بسیار مفیدی که در کنترل کارآمد موجودی و تعیین سیاست سفارش دهی مناسب برای حل مسائل سفارشات دوره ای استفاده می شود، الگوریتم فوردیس و وبستر است . اما با وجود تمام کارایی هایی که این الگوریتم داراست، تنها میتواند زمانی مورد استفاده قرار گیرد که هزینه های موجودی مقادیری قطعی هستند. این در حالی است که در دنیای واقعی عوامل زیادی نظیر تغییرات نرخ ارز و تورم باعث ایجاد نوسان در هزینه های موجودی می گردند. لذا در این مقاله سعی می شود به دلیل مزایا یی این الگوریتم ، توسعه ای از آن را برای شرایطی که هزینه های خرید، سفارش دهی و نگهداری از نوع اعداد فازی مثلثی هستند، صورت گیرد . برای نشان دادن الگوریتم پیشنهادی جدید یک مثال عددی نیز بیان گردیده است . نتایج نشان میدهد که الگوریتم پیشنهادی جدید، از قابلیت انعطاف زیادی برخوردار میباشد.
    کلیدواژگان: کنترل موجودی، برنامهریزی تولید، سفارشات دورهای، الگوریتم فوردیس وبستر، تئوری مجموعهی فازی
|
  • M. Taghavi, M. Khodaei Valahzaghard Pages 1-10
    Financial and credit institutions are threatened by different types of risks. The main objective in this research is to assess and present a proper paradigm to identify, measure, and control financial risks in financial and credit institutions. The method of research according is applied upon implementation and correlation methods, and ex-post facto is accomplished in Bank Mellat. Sampling is intentional, and the sample volume was determined by the researcher. Required data for this research were collected daily from 39 regional offices of Mellat Bank between 2005 and 2007. Structural Equation Modeling (SEM) and Linear Structural Relationships (LISREL) were used to analyze the research data. This study shows that the impact of loans and investment on liquidity risk, the impact of assets and foreign currency debts on foreign currency risk, and the impact of interest sensitive assets and debts volatility variant on interest risks are meaningful.
    Keywords: Financial Risk, Liquidity Risk, Exchange Rate Risk, Interest Rate Risk, Value at Risk (VaR), Structural Equation Modeling (SEM), Linear Structural Relationships (LISREL)
  • F. Hosseinzadeh Lotfi, M.B. Aryanegad, A. Ebnerasoul, S.E. Najafi Pages 11-25
    Measuring the performance of a production system is an important task in management for purposes of control, planning, etc.Lord Kelvin said, “When you can measure what you are speaking about, and express it in numbers, you know something about it; but when you cannot measure it, when you cannot express it in numbers, your knowledge is of a meager and unsatisfactory kind.” Hence, management knowledge is a measurable science; if we can’t measure each subject, then we can’t control then, and management is impossible. We know that the major criterion of performance is productivity, and we should be able to measure it. Data Envelopment Analysis (DEA) can estimate systematically the relative efficiencies of an organization. The efficiency of a organization can be benchmarked using DEA. DEA presents a model for evaluating the performance of a set of comparable decision making units (DMUs). In this paper, we develop a new model for calculating productivity with data envelopment analysis.
    Keywords: Data envelopment analysis, Productivity, measuring performance
  • K. Heidarzadeh, S.M. Alvani, K. Ghalandari Pages 27-52
    The value of a brand lies in its associations with specific mindset and perception of its use in context. In this research¡ brand social power is considered as the perception that customers have about brand specifications in the process of making purchasing decisions. Using French and Raven (1959) typology of social influence¡ five social power bases of brand are identified which correspond to their original power bases. Assuming the ability of brands to meet various social needs of customers¡ markets can be segmented¡ and the target segments can be identified on the basis of those needs. Therefore¡ referring to Hersey and Blanchard’s situational leadership theory¡ the readiness levels of employees (followers) are generalized to the subjective readiness levels of customers in order to obtain a new indicator for market segmentation¡ so that¡ according to each level¡ we can focus on a single social power dimension in our market positioning strategies. This research aims to identify the effect of brand social dimensions based on subjective readiness levels on the purchasing decision of customers. In this survey-descriptive study using random classified sampling¡ information was obtained from 382 students using a valid and reliable questionnaire. Structural equation modeling based on partial least squares was used to analyze data and test the hypotheses. The results suggest that the effect of brand social power dimensions based on different levels of customer subjective readiness on purchasing decisions vary.
    Keywords: Coercive Brand Social Power, Reward Brand Social Power, Legitimate Brand Social Power, Referent Brand Social Power, Expert Brand Social Power, Customers Subjective Readiness levels, Attitude Toward The Brand, Purchase intention, Brand Familiarity
  • P. Jafari, P. Parsa Pages 53-70
    The purpose of this study is to develop a model for strategic parenting in Iran Khodro. The following objects are considered: to recognize the specifications of strategic holding-parenting style in the world; A- to determine the existing situation of Iran Khodro Group from a holding–parenting style point of view; and to present a suitable model for the Iran Khodro strategic parenting style. Most existing research employs a descriptive measurement. Library studying, semi structured verbal interviews, and two ascertained questionnaires were used for the present reserach. thirty literature review reveals three distinguished characteristics of the strategic holding-parenting style. Semi-structured interviews were done for 13 persons in order to understand the present situation of Iran Khodro Industrial Group and to compare it with the characteristics depicted in the literature. The results indicate that six characteristics are considered in Iran Khodro. A first questionnaire was prepared to understand the conceptual framework of model and the proposed duties; as a result, 16 duties were determined and approved by experts. A second questionnaire was prepared to ensure the suitability of the proposed model; university professor's opinions were polled in the holding office. To analyze the data from the questionnaires, descriptive and deductive statistics such as figure supposition, multi-variable statistical analyzing, abundance calculation, percentage, cause analyzing, and MPL were utilized.
    Keywords: Holding, Parenting Style, value creation, Synergy, core competency
  • M. Haghighi Nasab, K. Heidarzadeh, H. Shariatzade Pages 71-84
    In the industrial marketing literature, the effects of relationship quality on commercial partners, especially industrial suppliers and buyers, has been investigated from different aspects. Positive variables affecting the relationship, such as trust, commitment, satisfaction, communications and intention for long-term relationships, as well as negative variables, such as opportunism and conflict, have been considered. By identifying these variables, reinforcing positive variables, decreasing the effects of negative variables, and developing long-term relationships, a supplier can acquire valuable results. This research employs descriptive correlation methodology, with a sample of 79 industrial crane buyer firms; a conceptual plan was examined by structural equation test and PLS software. Research findings indicate that suppliers can attract satisfaction and trust from buyers by maintaining and improving product properties and decreasing opportunism and conflict. Industrial suppliers also can enhance relationship quality by focusing on commitment, which reinforces loyalty and intentions for long-term relationship.
    Keywords: Relationship Quality, Satisfaction, trust, commitment, Long-Term Tendency
  • Z. Poorzamani, A. Rohy, A.M. Safari Pages 85-101
    The capital market as a mirror of economy has different functions. One is to improve liquidity in the market, which provides security for investors. Financial innovations for managing risks are aim to achieve this goal. Accordingly, various kinds of funds have been designed to collect money from nonprofessional investors in order to reduce risk and make a profit. In this study, we gathered data from 13 authorized mutual funds during a 65-week period . To examine the effect of variables on fund returns, the Fama-MacBeth multilateral regression model was used. The parameters were estimated using a mixed panel-data model. Seven fundamental hypotheses were tested; three were disproved; and the rest were confirmed. The results show a meaningful and positive correlation between funds’ ex-fluctuations of returns, last period return, age, assets turnover rate, and acquired return. However, no positive or meaningful correlation was found between assets under funds managers’ control, fund fees and charges, rate of injection of new money to funds, and the funds’ acquired returns.
    Keywords: Investment Mutual Fund, Open End Mutual Fund, Net Asset Value of Per Unit, Total Net Asset Value, Funds Return
  • T. Feyzi, E. Kavousi, Z. Alinajafi Pages 103-120
    In order to survey of relationship between social capital and participative management in Gorganۥ s Medicine University, social capital and its components (trust, relational network, and closeness) were set as the independent variables, and participative management was set as the dependent variable. The results show that a direct relationship exists between trustۥ and closeness with participative management. Relational network also has an indirect relationship with participative management by trust and closeness. Moreover, trust and relational network in organization is about average, and closeness is low along with participative management assessment. Implement participative management in organizations requires increased trust, relational networks, and closeness.
    Keywords: social capital, trust, Relational Network, Closeness, Participative management
  • N. Hamidi, P. Samouei, M. Eghbali Pages 121-129
    One of the most useful algorithms for inventory efficient control is the Fordyce Webster algorithm. This algorithm can solve problems with certainty parameters. In the real world, many parameters, like inflation, can change inventory costs. This article establishes an algorithm based on fuzzy inventory costs (e.g. holding costs, ordering costs, and purchase cost). These costs are fuzzy triangular numbers. A numerical example is explained. The results show that the proposed algorithm is very flexible.
    Keywords: Inventory control, Production planning, Periodic Orders, Fordyce Webster Algorithm, Fuzzy Set Theory